20 Yaş Dişleri

20 yaş dişleri adı verilen üç büyük azılar ağızda en arkada yer alan dişlerdir.Diğer dişlere oranla fırçalanması,bakımı daha zor olmaktadır.Dolayısıyla kolayca çürüyüp, ağrıya ve ağız kokusuna neden olabilirler.

20 yaş dişleri bazen yer darlığı nedeniyle gömük bazen de dişetinin altında yarı gömük bir şekilde kalabilir.Özellikle yarı gömük kaldığı durumlarda dişetinin altında gıda birikmesine yol açarak enfeksiyona şiddetli ağrı,dişetinde şişlik,kızarıklık ve ağız açmada kısıtlılık yaratabilir.Tam gömük 20 yaş dişleri ise dişlerde çarpraşıklığa bazen de komşu dişlerde çürümeye neden olabilir.

20 yaş dişlerinin çekimi lokal anestezi altında yapılmaktadır.

Gömük Dişler

Genellikler yer darlığından dolayı dişeti,kemik veya her ikisinin altında kalmış olan dişlere gömük dişler denir.20 yaş dişleri,köpek dişleri ve küçük azı dişleri en sık görülen gömülü dişlerdir.

Komşu dişlere gömük dişin baskısı sonucu basınç hissedilebilir,komşu dişlerde çürük görülebilir.Gömük dişin etrafında kist oluşabilir.Kistler çene kemiğinde yıkıma neden olup ilerleyebilir.Bu tablolardan biri görüldüğü zaman gömük dişin çekimine karar verilir.Bazen de ortodontik nedenler diğer dişlerde çarpraşıklığa neden olmaması için çekim gerçekleştirilir.

Gömük dişlerin çekimi lokal anestezi altında çene cerrahları tarafından yapılmaktadır.

Kist

Çenelerde dişe bağlı veya dişe bağlı olmayan sebeplerden dolayı kist oluşabilirler.Kistler çene kemiğinde yıkıma neden olarak kemiğin zayıflamasına neden olurlar.

Ağrı ve şişlikle hasta tarafından farkedilebilirler veya hiç farkedilmeden rutin kontroller sırasında röntgenle orta çıkabilir. 6 ayda bir düzenli diş çekimi kontrolü bu nedenle de çekilmelidir.

Çene kistleri cerrahi olarak tamamen çıkartılır veya kistin büyüklüğüne bağlı olarak küçültülüp sonra çıkartılabilir.Operasyon lokal anestezi altında çene cerrahi tarafından gerçekleştirilir.

Tedavi edemedikleri takdirde çene kemiğinde ciddi yıkıma nede olup kırılmalara yol açabilir,anatomik oluşuma zarar verebilir veya kötü huylu tümörlere dönüşebilirler.Bazı hastalarda alt çenede mandibular sinire ulaşması nedeniyle dudaklarda uyuşukluk görülebilmektedir.

Apikal Rezeksiyon

Kanal tedavisi yapıldığı halde iyileşme sağlanamayan dişlerde kistin enfeksiyonu kök ucuyla beraber çıkartılması işlemine apikal rezeksiyon denilmektedir.

Dental 3D Tomografi nedir?

Çene,diş ve kafa kemiklerinin detaylı görüntülenebildiği radyolojik teşhis yöntemidir.Tomografi ile normal röntgen filmlerinde görülemeyen kemik ve yumuşak doku detayları görülebilmektedir.

Kliğinimizde Orthopantomograph OP300 Panoramik,sefalometrik ve volumetrik tomografi cihazı kullanılmaktadır.Az radyasyon ile en detaylı görüntüler elde edilir.

Hangi durumlarda tercih edilir?