Endodonti (Kanal Tedavisi)
Endodonti dişin pulpa ( kan damarları ve sinirler) ve kök çevresi dokularının hastalıkların tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Kanal tedavisinin uygulanması gerektiği durumlar
- Dişin pulpası çürükten etkilendiğinde
- Herhangi bir sebepten dişte kırık veya çatlak oluştuğunda
- Travma sebebiyle veya pulpada meydana gelen enfeksiyonlar.
Enfeksiyonun hastadaki en yaygın belirtileri ağrı kesicilere cevap vermeyen ağrılar. Diş çevresinde şişme, kızarıklık, özellikler sıcakta hassasiyet ve çiğnemede dolgunluk hissidir. Bu belirtilerin varlığında dişten röntgen alınıp dişin pulpa ve kök ucu dokuları değerlendirilerek kanal tedavisi uygulanmaktadır. Tedavinin amacı pulpa enfeksiyonuna neden olan etkeni ortadan kaldırarak dişin sağlıklı bir şekilde çiğneme fonksiyonuna kazandırılmasıdır.
Tedavi dişteki iltihabın durumuna göre birkaç seans sürebilidği gibi bazı durumlarda tek seansta da bitebilmektedir. Seans aralarında en sık görülen komplikasyon kırıktır. Seans aralarında ve tedavi bitiminde belli bir süre dişteki çiğnemeye ve dokunmaya duyarlılık normal karşılanır ve ağrı kesici ile giderilebilir
Kanal tedavisi diş çekiminden kurtarmak için uygulanan son tedavi şansıdır. Dar ve tıkalı kanallar ulaşılamayan kıvrık kök uçları tedavinin başarısını olumsuz etkiler. Bu durumlarda endodontik cerrahi gerekebilir.
Önceden kanal tedavisi yapılmış dişlerde zamanla renk değişikliği görülebilmektedir. Kök kanal tedavisi nedeniyle renklenmiş bir dişe, beyazlatma (bleaching) işlemleri uygulanarak dişteki renk değişiklikleri giderilebilir. Travma sonucunda oluşan renk değişikliklerinde ise, dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra beyazlatma işlemleri uygulanır.
Ağız içi hareketli apareyler, özellikle çene geriliği olan çocuklar için geç kalınmadan uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Ağız içi hareketli apareyler, ortodonti tedavi sürecine hızlı ve olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Ağız içi hareketli apareyler: