Hareketli Apreyler
Ağız içi hareketli apareyler, sabit apareylerden farklı olarak istenildiği zaman takılıp çıkarılan ve özellikle erken dönem tedavilerde kullanılan ağız içi apareyler arasındadır. Yer tutucular, pekiştirme apareyleri, çene genişletici apareyler ya da alışkanlık kırıcı apareyler hareketli ortodontik aparey sınıfına girer. Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli aparey çeşitleri arasından bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli yapılır. Ağız içi hareketli apareyler, üzerlerine konulan yaylar ve vidalar ile dişleri düzeltirken hastaya da dilediği zaman apareyi çıkarma avantajı tanır. Ağız içi aparey, hekiminiz tarafından tasarlanır ve kısa zamanda en etkin tedavi sağlaması amacıyla kullanılır.
Ağız İçi Hareketli Apareyler Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Alt üst diş kavislerinin anormallikleri olan kişilere
- Dengesiz yüz ve çene yapısı olan kişilere
- Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının bozukluğu olanlara
- Önde konumlanmış dişleri olanlara
- Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara
- Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara
- Genel ortodontik sıkıntılara sahip kişilere
Ağız İçi Hareketli Apareyler Nasıl Uygulanır?
Ağız içi hareketli aparey uygulamaları ilk olarak erken dönemdeki çene gerilikleri ve yanlış konumlanmayı gidermek için yapılır. Tam tanımlama sağlayan bazı durumlarda alt veya üst çene açık şekilde problemlidir çünkü pozisyonu, boyutu ve maloklüzyonu tamamen çene uyumsuzluğuna bağlıdır. Ağız içi apareyler hekim muayenesinden sonra belirlenir. Ağızın içinde kullanılacak olan braketler ve plaklar ile tedavi süreci başlar. Hareketli apareyler arasında çene şeklini değiştirmek için kullanılan apareylerin süresi hekim öngörüsü ile belirlenir. Aynı zamanda ortodontik tedavi bittikten sonra da mevcut durumun korunması için pekiştirme apareyi kullanılır. Lingual retainer adı verilen hareketli pekiştirme apareyi sıklıkla alt çeneye yapılır. Ağız içi hareketli aparey uygulamaları her kişi için farklı şekilde uygulanacağı için hekiminizin ilk muayenede tedavi yöntemini ve planını belirlemesi gerekir. Ağız dışı aparey kullanımı, doktor tarafından hastanın problemine göre seçilirken uygulama şekli ve süresi de kişinin durumuna göre değişecektir.
Ağız İçi Hareketli ApareylerinAvantajları
Ağız içi hareketli apareyler, özellikle çene geriliği olan çocuklar için geç kalınmadan uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Ağız içi hareketli apareyler, ortodonti tedavi sürecine hızlı ve olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Ağız içi hareketli apareyler:
- Doğru yaşta ve doğru şekilde kullanıldığında ekonomik bir çözümdür.
- Çocuk hareketli apareyleri takıp çıkarabildiği için ağız içi hijyen sağlanması zor olmamaktadır.
- Basit ortodontik bozuklukları hızla çözebilirler.
- Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
- Darbelere ve sert yiyeceklere dayanıklı olan apareylerdir.
- Tedavi sürecini en iyi şekilde gözlemleyebilme şansı doğmaktadır.
Hareketli ortodontik apareyler, çocuklarının çene ve diş problemlerini çözmek isteyen ailelerin en çok tercih ettiği diş apareyi olarak ileri yaşlardaki ortodonti sorunlarının önüne geçmektedir.