Pedodonti

Pedodonti ya da pediatrik diş hekimliği (çocuk diş hekimliği) adolesan (10-18 yaş) döneminin bitimine kadar olan süreçte, süt ve kalıcı dişlerin korunması, hastalıkları ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.

Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların oluşmaması için gerekli önlemleri almak ve çocukların çürüksüz bir ağıza sahip olmalarını sağlamaktır. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir. Bunlar:

FİSSÜR ÖRTÜCÜ (FİSSÜR SEALANT) : Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılar, yiyeceklerin sıkışabileceği ve yeterli şekilde temizlemenin zor olduğu alanlardır. Fissür örtücüler akışkan yapısıyla dişlerde bu yüzeyleri sığlaştırarak besinlerin ve bakterilerin tutunmasını azaltırlar ve çiğneyici yüzeylerde fırçalamayı kolaylaştıracak bir yüzey oluştururlar, böylece çürük oluşumunun önüne geçilmiş olur.

FLOR UYGULAMALARI: Dişlere yüzeysel olarak uygulanan flor, dişin mine yapısını kuvvetlendirerek dişlerin çürüğe karşı direncini arttırır ve diş çürüğü oluşma oranını azaltırlar. Flor uygulamaları çocuğun yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklık ve miktarlarda yapılmaktadırlar.

YER TUTUCU: Süt dişlerinin erken kayıp durumlarında, alttan gelecek olan daimi dişlerin yerini korumak amacıyla yapılan uygulamalardır. Yer tutucular, süt dişleri çekildikten sonra daimi komşu dişlerin çekim bölgesine doğru hareketinin önüne geçerler. Böylece sürmemiş daimi dişlerin gömük kalmasının ya da farklı yerlerden çıkarak çapraşıklığa sebep olmasının önüne geçilmiş olur.